Japanilaista muotoilua

25.2.2014

Japanilainen design ja muotokieli ovat osittain hyvin samanlaisia, kuin pohjoismaisilla kansoilla. Maassamme toimii useita japanilaisia arkkitehtejä ja puutarhasuunnittelijoita ja Marimekolla, suomalaisten tekstiilien ikonilla, on tälläkin hetkellä kolme japanilaisnimeä tekstiilisuunnittelijoiden joukossa: Fujiwo Ishimoto, Masaru Suzuki ja Sawako Ura.

Japanissa matkustaessa etenkin maaseudulla ja pienissä kaupungeissa saattaa astua ravintoloihin ja hotelliauloihin, jotka ovat kuin meillä pohjoisemmassa Suomessa: puupanelointia, puisia koriste-esineitä, savimukeja, luonnonläheisiä värejä.

Ravintolan astioita

Pienen majatalon, minshukun aamiaishuone

Mutta Japanissa on toinen puolensa: hehkuva värien runsaus, ensin tottumattomassa silmässä lähes kaoottiselta näyttävä itämainen värien ja muotojen sekasotku, joka sitten kuitenkin on jotenkin ihmeellisessä harmoniassa ja miellyttää silmää.


Auto Nissanin näyttelyssä


Tavaratalon houkutuksia

Yksi asia, missä japanilaisten kauneuden, värien ja muodon taju tulee mainiosti esille, on ruoan tarjoilu ja esillepano. Ravintolat ovat usein melko askeettisen ja vaatimattoman näköisiä, mutta kun ruoka-annokset tuodaan eteesi, saat taidenautinnon samalla kun vesi herahtaa kielelle.

Näitä ihania annoksia syödään usein täysin omassa rauhassa, kukin seurue eristettynä omaan loosiin tai huoneeseen. Hätätapauksessa ainakin pöydän keskellä on kukka-asetelmia, jotka tuovat seurueelle yksityisyyttä.

Myös ihan tavallinen lounasruoka, bentō box, tarjoaa hyvän maun lisäksi visuaalisen elämyksen.

Tataminauhat ja lattiatyynyt ovat hillittyjä ja muistuttavat osittain meikäläistäkin käsityöperinnettä.

Harmoniaa, kauneutta ja ihmeellistä rauhaa arkisen vilinän keskellä tarjoavat japanilaiset puutarhat. Ja niin paljon filosofiaa ja ajatuksia, että meillä kaukaisilla kävijöillä ei ole aavistustakaan, mitä kaikkea erilaisiin kyltteihin, pienoistemppeleihin ja lähdekippoihin kätkeytyy.

Kauneinta ja herttaisinta Japanissa ovat kuitenkin japanilaiset ihmiset.

Sisustussuunnittelu Reija Härkönen
Viljakatu 20
05880
HYVINKÄÄ
040 5068522
reija.harkonen@elisanet.fi
www.sisustussuunnittelureijaharkonen.fi